SMÄRTOR EFTER OPERATIONSÄRR

Ibland kan man få en smärta i anslutning till ett operationsärr. Detta orsakas av att de små nerver som skurits av vid operationen inte hittat rätt utan bildat s.k. neurinom i anslutning till ärret. Denna typ av smärta kan vara mycket handikappande men den går ofta mycket bra att behandla med lokala injektioner.

Injektionerna behöver vanligen upprepas allt mellan 2-10 gånger innan man permanent blir av med besvären. Ibland behöver man lägga till lite kortison för att luckra upp vävnaden. Naturligtvis händer det även att man ej helt kan bli av med besvären.

Samma behandlingsprincip kan användas vid s.k. nerv-entrapment – där nerven genom ett naturligt förlopp tvingas passera en trång passage alternativt göra tvära böjar när den passerar muskeler eller senor.  Om nerven irriteras av någon anledning så svullnar den, och genom att passagen är trång underhålls irritationen men genom att då bedöva nerven svullnar den av och irritationen brukar släppa. Ibland omedelbart, ibland först efter flera upprepade injektioner. Ibland behöver man även här lägga till cortison för att luckra upp vävnaden.